Fitness-ul este un domeniu plin de mituri, unele ce au o farama de adevar, altele total debusolante si nefondate stiintific. Astazi am sa va vorbesc despre 3 mituri ce va pot afecta semnificativ progresul atunci cand doriti sa slabiti.
- “Mancatul dupa o anumita ora ingrasa!”
Probabil ati auzit asta cel putin o data in viata, fie de la antrenori, fie de la colega de munca sau din media. Afirmatia este total neadevarata si poate avea un impact major asupra nutritiei voastre, din mai multe puncte de vedere.
Cert este ca slabitul si ingrasatul tin de doua concepte simple: deficit caloric (pentru slabit), respectiv surplus caloric (pentru a pune masa). Pentru a fi mai usor de inteles, sa analizam un exemplu simplu: consideram doua persoane a caror necesar caloric pentru mentinere este de 1800 de kcal pe zi. Prima persoana va manca 3 mese a cate 600 de kcal fiecare (asadar, kcal distribuite uniform de-a lungul zilei), iar cea de-a doua va manca cele 3 mese cu urmatoarea distribuire calorica: 500 de kcal dimineata, 400 de kcal dupa amiaza si 900 de kcal seara.
Desi a doua persoana mananca seara cu 50% mai multe kcal decat prima persoana, cantitatea de kcal pentru mentinere fiind de 1800 de kcal/zi pentru ambii subiecti, ei vor ramane la aceeasi greutate daca, pe termen lung, se respecta media zilnica de 1800kcal si activitatea fizica ramane constanta in acea perioada.
Asadar, persoana ce mananca seara, dupa o anumita ora nu se va ingrasa doar datorita faptului ca mananca dupa o anumita ora, ci aceasta s-ar putea ingrasa doar daca va manca in surplus caloric. Acest mit va poate influenta progresia deoarece, incercand sa mancati ultima masa a zilei cat mai devreme, astfel incat sa nu depaseasca acea ora, a doua zi va veti trezi lihniti (avand un numar mai mare de ore in care nu ati mancat) si veti simti nevoia sa compensati cu mai multa mancare, crescand riscul sa ajungeti in surplus caloric, desi va doriti sa slabiti.
Intradevar, limitand numarul de ore in care mancati va poate ajuta sa mancati mult mai putin, dar acest lucru nu este sustenabil pentru oricine.
- “Trebuie sa faci mult cardio pentru a slabi!”
In 2019 am participat la primul meu concurs de bodybuilding, iar in timpul pregatirii a trebuit sa slabesc 12 kilograme in 3 luni si jumatate. Am facut acest lucru cu usurinta, fara sa ma infometez si fara a face nici macar un minut de cardio pe zi. Cum credeti ca am reusit? Foarte simplu, am fost in deficit caloric si m-am antrenat cu greutati. Multi oameni cred ca o ora de cardio arde mult mai multe kilocalorii decat o ora petrecuta in sala de forta. Afirmatia este total nefondata. De ce? Pentru ca o ora de alergat pe banda poate arde intre 350 si 600 de kilocalorii, dar tineti cont ca acest lucru va varia de la persoana la persoana in functie de metabolismul fiecaruia dar si de intensitatea la care vor lucra. In schimb, un antrenament in sala mediu ca intensitate poate arde tot intre 350 si 600 de kilocalorii, dar va avea si alte beneficii.
Desigur, antrenamentul cardio este de tip aerob, acesta are un impact major asupra rezistentei si asupra sistemului cardiovascular, deci nu putem afirma ca acesta ar fi lipsit de beneficii. Cu toate acestea, antrenamentul de forta, in afara de faptul ca va arde in medie cam aceleasi kcal, va stimula dezvoltarea masei musculare, a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular, va dezvolta tonusul, rezistenta in regim anaerob, va da o stare de bine datorita secretiei de endorfine. In plus, in sala de forta va puteti corecta dezechilibrele musculare ce v-ar putea cauza dureri de spate, umeri, genunchi, etc.
In concluzie, nu insinuez ca antrenamentul cardio nu este util, ci vreau sa subliniez ca poti slabi la fel de rapid, cu unele beneficii in plus si efectuand doar un antrenament in sala de forta. Eu, personal, daca as avea timp doar o ora pe zi sa ma antrenez, iar obiectivul meu ar fi sa slabesc, as alege clar antrenamentul in sala de forta. De notat este, desigur, ca indiferent cat si cum te antrenezi, iti va fi imposibil sa-ti atingi obiectivele sportive daca nutritia nu este bine pusa la punct, in functie de acestea.
- “Trebuie sa tii o dieta restrictiva pentru a slabi rapid!”
Recent am citit despre o statistica facuta pe participantii la emisiunea americana “The biggest loser”. In emisiunea respectiva, erau selectate anumite persoane supraponderale si, folosind diete si antrenamente extreme, erau “ajutati” sa slabeasca cat mai mult, cat mai rapid.
Citind statistica am fost extrem de surprins – un numar foarte mare de participanti au reusit sa slabeasca peste 20 de kg in aproximativ 3 luni, dar nu asta a fost partea surprinzatoare. Ci faptul ca dintre acestia, 95% s-au ingrasat la loc si au pus si cateva kg extra fata de greutatea initiala. Cum credeti ca s-a ajuns la aceasta consecinta? Raspunsul general este foarte simplu: au tinut doar o dieta, insa nu si-au schimbat cu adevarat stilul de viata.
Este foarte simplu sa slabesti infometandu-te, mancand doar o anumita categorie de mancaruri, band sucuri naturale toata ziua sau ce anume implica dietele stupide din ziua de azi. Partea grea este sa iti mentii greutatea in urma acelei diete. Multi oameni tin dieta, ajung sa slabeasca 10-15-20 de kg, dar dupa se lovesc de o intrebare: am slabit; eu ce fac acum? Si incep deindata sa manance cum mancau inainte, fapt ce, inevitabil, va duce la efectul de yo-yo, astfel incat se vor ingrasa pana la greutatea de la care au inceput, iar datorita agresivitatii dietei, vor pune si putin peste, deoarece dieta le-a creat o stare de foame crescuta.
Morala povestii? Trebuie sa invatam cum sa avem un stil de viata sanatos pentru a ne atinge obiectivele. Daca vrem sa slabim, trebuie sa avem continuitate in ceea ce priveste mancatul echilibrat si sanatos, sa ne placa ceea ce mancam si sa ne simtim bine. Daca aceste aspecte nu sunt respectate, inevitabil nu vom putea fi constanti, si nu ne putem atinge obiectivele.
Daca apelati la o dieta, cu cat aceasta este mai agresiva, cu atat va fi mai agresiv efectul yo-yo ce va avea ca si consecinta nu doar sa ajungeti din nou la aceeasi greutate, ci si sa puneti cateva kilograme in plus. Si un mic sfat, daca un antrenor sau nutritionist va impune o dieta agresiva si extrem de restrictiva, atunci fugiti mancand pamantul, nu va pierdeti banii, timpul si sanatatea inutil.
Aceste 3 mituri sunt, dupa parerea mea, cele ce afecteaza negativ procesul de slabit in cel mai drastic mod. Odata ce nu mai tinem cont de ele, slabitul poate deveni mult mai la indemana si sustenabil pe termen lung.